weblog

26
juni
2006

Schade Holland alles ist vorbei

Als ik voor het WK mijn voorspelling had laten vastleggen, dan was ik nu een rijk man geweest. Nederland zou tweede worden in de poule, en er in de 8e finale uit gaan tegen Portugal. En zo geschiedde. De wissel Robben-Bosvelt van Dick Advocaat (EK 2004, Nederland-Tsjechie) is inmiddels legendarisch, maar sinds vandaagámag het opstellen van Kuijt ten faveure van Van Nistelrooij minstens met even grote letters in de geschiedenisboeken van '10 grote blundersáin het hedendaagse voetbal'.

Niks ten nadele van Kuijt, want die jongen doet ook gewoon z'n best. Maar hij is gewoon niet goed genoeg. En toch presteert Van Basten het om Van Nistelrooij in drie wedstrijden eerder naar de kant te halen, en zelfs in een cruciale wedstijd als die van vanavond tegen Portugal, op de bank te houden.

Iedere coach (zelfs Alex Ferguson) weet dat het niet slim is om Van Nistelrooij voortijdig te wisselen. Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om dat te onderkennen. Zet Ruud 90 minuten in het veld, en hij scoort. Maar nee, Marco denkt daar anders over. Iedereen bewierookte de beste man, maar het blijkt nu dat de basis van zijn succes gewoon dom geluk is geweest. Onder Van Basten heeft Nederland nog nooit briljant gevoetbald. En in de eerste wedstrijd waarin het er Úcht om ging, valt Nederland dus hard door de mand.

Een ieder die de nederlaag tegen Portugal gaatátoeschrijven aan de scheidsrechter, zal ik hard uitlachen. Portugal was gewoon beter, was geslepener, en had een coach die wÚl z'n beste spelers het veld opstuurde. Onbegrijpelijk, dat een ex-topspits als Van Basten het in z'n hoofd haalt om Van Nistelrooij aan de kant te houden en die Katwijkse jongen met dat lieve blotebillen gezicht te laten spelen.

Nederland heeft verloren. En terecht. Tekort aan kwaliteit, en een bondscoach die eerst nog wat jaartjes op de bank moet zitten voor hij recht van spreken heeft om dit soort dubieuze beslissingen te mogen nemen. Van Basten, bedankt. Vanaf nu ben ik voor Australie. Daar zit tenminste iemand op de bank die wel verstand heeft van voetbal.

reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Get your 15 minutes of fame, en wees de eerste die reageert!