weblog

19
december
2005

Poule des doods?

Update zondag 2 december 2007: Voor iedereen die op zoek is naar de poule des doods van Euro 2008 (en niet die van het WK van 2006, waar dit artikel over gaat), verwijs ik jullie door naar deze weblog-post: Euro 2008 Poule Indeling (weer poule des doods?)

WK 2006 LogoOp 9 december 2005 vond in Leipzig de loting voor het WK Voetbal 2006 in Duitsland plaats. Na de loting was iedereen het er over eens: Poule C, de poule met Nederland, Argentinië, Ivoorkust en Servië-Montenegro is de Poule Des Doods. En op het eerste gezicht klopt dat inderdaad: Twee WK grootmachten (Nederland en Argentinië), aangevuld met het land dat Spanje tot playoffs dwong (Servië-Montenegro, met Kezman) en het sterkst geachte Afrikaanse land (Ivoorkust), dat met spelers als Drogba, Kalou, Dindane en Koné ook niet zomaar opzij te schuiven is.

Maar is dit wel de poule des doods? En is de poule met Duitsland (waarover de geruchten gaan dat die indeling gemanipuleerd is) wel zo makkelijk?

WK loting Poule CVandaag werd de nieuwe FIFA-ranking gepubliceerd. Dit is een maandelijks bijgewerkte ranking van alle landenteams ter wereld. En toen ik die ranking naast de WK-loting legde, kwam ik tot hele andere conclusies. In een Excel-sheetje heb ik van elk land de FIFA-ranking gezet, en per poule berekend wat de gemiddelde ranking is. Hoe lager die ranking, hoe hoger het niveau van de poule.


Op basis van de ranking van alle vier de landen per poule, is dit de uitkomst:

 1. Poule E (Tsjechië, Italië, USA, Ghana) - 18
 2. Poule F (Brazilië, Japan, Kroatië, Australië) - 21
 3. Poule D (Mexico, Portugal, Iran, Angola) - 23.8
 4. Poule C (Nederland, Argentinië, Ivoorkust, Servië-Montenegro) - 24
  Poule A (Duitsland, Costa Rica, Polen, Ecquador) - 24
 5. Poule B (Engeland, Zweden, Paraguay, Trinidad & Tobago) - 25.8
 6. Poule H (Spanje, Tunesië, Saudi-Arabië, Oekraïne) - 27
 7. Poule G (Frankrijk, Zuid-Korea, Zwitserland, Togo) - 31.25

Verrassend genoeg zijn er 3 poules die gemiddeld een zwaarder niveau hebben dan de poule waar Nederland in zit. Benieuwd of het zwakste land per poule wellicht teveel invloed uitoefende, heb ik de sterkste 3 landen per poule gepakt:

 1. Poule E - 7.33
 2. Poule D - 11.3
 3. Poule F - 12
 4. Poule C - 16
 5. Poule B - 17.7
 6. Poule A - 20
 7. Poule H - 22
 8. Poule G - 23

Wederom komt Poule C niet verder dan de vierde plaats. Vervolgens heb ik gekeken naar de gemiddelde ranking van de twee beste teams, wellicht dat de benaming 'poule des doods' daar dan op gebaseerd is. Uitkomst:

 1. Poule C - 3.5
 2. Poule E - 5
 3. Poule D - 7.5
 4. Poule F - 8
 5. Poule B - 11.5
 6. Poule G - 17
  Poule H - 17
 7. Poule A - 19

Kijk eens aan; op basis van de beste 2 landen per poule is Poule C inderdaad verreweg de zwaarste poule. En die van Duitsland de minst zware. Maar op zich zegt dat nog niks, de nummers 3 en 4 van de ranking maken in principe evenveel kans om van elkaar te winnen als de nummers 19 en 20.

Omdat er per poule 2 teams doorgaan naar de volgende ronde, en je er statistisch gezien vanuit mag gaan dat dit over het algemeen de 2 beste teams zijn, heb ik ook nog het verschil berekend tussen de gemiddelde ranking van de beste twee teams en het gemiddelde van de slechtste 2 teams. Hoe groter dat verschil, hoe groter de waarschijnlijkheid dat de twee beste teams uit de poule ook daadwerkelijk doorgaan.
En uit die cijfers blijkt dat de poule met Nederland niet de poule des doods is, maar juist de makkelijkste poule om te overleven. En dat de poule met Duitsland juist gezien moet worden als de poule des doods...

 1. Poule A - 11
 2. Poule H - 20
 3. Poule E - 26
  Poule F - 26
 4. Poule B - 28.5
  Poule G - 28.5
 5. Poule D - 32.5
 6. Poule C - 41

Marco van Basten & Johan Cruijff op de WK loting 2006En wat is dus mijn conclusie? Dat we gewoon niet moeten zeuren. Cruijff en Van Basten hadden gelijk, toen zij als enigen niet begonnen te klagen. En Argentinië kun je inderdaad maar beter in de groepsfase treffen, dan in de finale (weet u nog, 1978?).  
Enkele voorzichtige voorspellingen op basis van deze getallen: Frankrijk, Spanje, Mexico en Brazilië halen op hun sloffen de volgende ronde. Nederland en Argentinië komen er ook wel, net als Engeland, Tsjechië en Portugal. De 'grote' landen voor wie het echt moeilijk gaat worden zijn Duitsland, Zweden en Italië.

WK BekerDit alles natuurlijk wel op basis van twee aannames, namelijk dat  de FIFA-ranking daadwerkelijk objectief en representatief is voor de kwaliteit van een team, en ten tweede dat er geen gekke, onverwachte dingen gaan gebeuren tijdens die poulewedstrijden.  

Jammergenoeg heeft het verleden bewezen dat het doen van die tweede aanname niet slim is, en waarschijnlijk heb ik dit allemaal gewoon voor niks zitten berekenen. Nou ja, ik kick nou eenmaal op dit soort statistieken en cijfertjes, en als je dit verhaal tot hier hebt gevolgd dan vond jij het waarschijnlijk ook best interessant.
Ik ben benieuwd wat het WK gaat brengen. Ik denk een finale Duitsland - Brazilië.

reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Get your 15 minutes of fame, en wees de eerste die reageert!