weblog

07
december
2005

Melkbusschieten / carbidschieten

Melkbusschieten / carbidschietenStrijkers, honderdduizendklappers, lawinepijlen en overig illegaal vuurwerk is voor mietjes. Echte mannen schieten met carbid. In het noorden van het land is het traditie, maar de laatste jaren begint het schieten met melkbussen en carbid over te slaan naar het westen van het land. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik als jongetje van negen jaar bij een oom en tante uit Kampen Oud en Nieuw vierde. Midden op het marktplein zaten ze met z'n tienen op rij achterstevoren op een melkbus, en dan knallen maar. Menig etalageruit sneuvelde.

Mijn neef Ties maakte iets soortgelijks mee, en na een oudejaarsnacht in Kampen besloot hij het melkbusschieten ook in zijn woonplaats te introduceren. En met succes, want vorig jaar was hij hiermee te zien op TV Noord-Holland en zelfs RTL4.

Carbid is een materiaal dat met water reageert tot het zeer brandbare acetyleengas. Schepje carbid in een melkbus, beetje water erbij, deksel erop en via een klein gat in de onderkant van de melkbus steek je het gas aan. Gevolg: een oorverdovende knal die een strijkerbom degradeert tot een laf plofje, en een deksel die zo ver weg schiet dat je die voorgoed kwijt bent (tenzij je er een touw aan vastbindt).

Afgelopen week kwam ik erachter dat ik Ties nog geen linkje had gegeven op mijn site, maar ik hoop dat ik het bij deze goed heb gemaakt ;)

Meer informatie: www.melkbusschieten.nl
Check ook de filmpjes!

reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Get your 15 minutes of fame, en wees de eerste die reageert!