weblog

25
januari
2006

Hoogbouw in Rotterdam (en de rest van Nederland)

Vorige week kwam ik via via terecht op de site Maastoren Nee. De site is een initiatief van bewoners en organisaties die tegen de komst van de 161 meter hoge Maastoren zijn.

Verder speurend naar meer informatie over dit project, besloot ik hier maar een logje over te schrijven. Vroeger wilde ik architect worden, en ondanks mijn uiteindelijke draai richting de ICT, ben ik nog steeds een fan van hoogbouw. Vooral in Rotterdam is het dan goed toeven, want van de 25 hoogste gebouwen in Nederland staan er momenteel 14 in Rotterdam.

De skyline van Rotterdam is al behoorlijk imposant, en met de komst van de Maastoren (en nog een aantal andere projecten) wordt het alleen nog maar indrukwekkender. Hierover later meer.

Hoogbouw in Rotterdam, v.l.n.r. De Euromast, De Delftse Poort, Montevideo, De Millenniumtoren, World Port Center, World Trade Center, Toren op Zuid

Van links naar rechts zien we hier de Euromast, de Delftse Poort (Nationale Nederlanden), Montevideo, de Millenniumtoren, het World Port Center, het World Trade Center en de Toren op Zuid (KPN).

De hoogbouw in de rest van Nederland steekt hier een beetje schril bij af; er zijn maar een aantal gebouwen die zich hier mee kunnen meten:

Hoogbouw in Nederland, v.l.n.r. De Euromast (Rotterdam), De Delftse Poort (Rotterdam), Montevideo (Rotterdam), De Hoftoren (Den Haag), Westpoint (Tilburg), De Rembrandttoren (Amsterdam), De Mondriaantoren (Amsterdam)

Naast de Euromast, Delftse Poort en Montevideo staan hier de Hoftoren (Den Haag), de Westpoint-toren (Tilburg), De Rembrandttoren (Amsterdam) en De Mondriaantoren (Amsterdam).

Op diverse sites kwam ik nog meer tegen over nieuwbouwplannen in Rotterdam, en die zijn naast de Maastoren behoorlijk impressive. Momenteel wordt er bijvoorbeeld al hard gewerkt aan de 127 meter hoge Red Apple van Kees Christiaanse, aan de Scheepmakershaven op het Wijnhaveneiland.
Andere projecten in aanbouw zijn de Coopvaert (104 meter, Dam & Partners) aan de Blaak en Plein 1940, Cité I & II (89 meter, Tangram Architecten) aan de Laan op Zuid en de Scheepmakerstoren (88m, Sol Design), ook op het Wijnhaveneiland.

Die gebouwen vallen echter in het niet bij een aantal andere gebouwen die op de planning staan:

Hoogbouw in Rotterdam, v.l.n.r. De Euromast, De Delftse Poort, Montevideo, De Lange Juffer, De Maastoren, De Rotterdam

Op bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld De Lange Juffer (165 meter, HD Projectrealisatie) op het Wijnhaveneiland, de Maastoren (161 meter, Dam & Partners) en de Rotterdam (136 meter, Rem Koolhaas), beide aan de Wilhelminakade.

En dan zijn er ook nog New Orleans (154 meter, Ortis & Cruz) en Havana (154 meter, Álvaro Siza) op de Kop van Zuid.

Toevallig las ik vanochtend op nu.nl over hoogbouw-plannen in Utrecht: de Belle van Zuijlen moet 262 meter (!) hoog worden. Zou het doorgaan? Geen idee, ik zou het erg stoer vinden, maar ik vrees dat het een zelfde lot beschoren zal zijn als bijvoorbeeld de 187 meter hoge Coolsingeltoren (ook wel bekend als Luxortoren): interessant concept, maar in praktijk (nog) niet haalbaar.

Tot slot even relativeren: we denken hier in Nederland wel flink aan de weg te timmeren, maar het valt allemaal gigantisch in het niet bij wat er op de rest van de wereld wordt neergezet.

Zie ook dit overzicht van 33 gebouwen van over de hele wereld. Skyscraperpage.com is de site waar ik de afbeeldingen hierboven vandaan heb. Zeer boeiende site, ik heb er een paar uur op zitten lezen. Check bijvoorbeeld eens de gebouwen die nu in aanbouw zijn. Echt te bizar.
Ook de Nederlandse website Skyscrapercity is de moeite waard.

Als het een keer mooi weer is, zal ik al die hoogbouw eens op de foto gaan zetten. Vooralsnog heb ik alleen Montevideo in aanbouw en de Toren op Zuid vastgelegd.

reacties

werner 
Gravatar Icon for werner

hoi ik heb ook een grote interesse voor hoogbouw, maar ik vind dat rotterdam wel eens gedurfder moet uitpakken. als je op sommige fotoos vanuit bepaalde gezichthoeken rotterdam bekijkt dan vallen die torenflats c.q. skyline een beetje weg. vooral vanaf de doenkade bij rotterdam airport ziet het er niet erg imposant grootachtig uit. ik vind ze moetenn durven en meer de lucht in gaan tot 200 meter dan krijg je pas een beeld van een imposante skyline vanuit alle hoeken van de regio.

MAikel 
Gravatar Icon for MAikel

Volgens mij ben je de Zalmhaven vergeten. Dit gebouw wordt 188 meter hoor (boven de 200m met mast). http://www.zalmhaven.com/?item=nieuws&count=true&selected=2

floris 
Gravatar Icon for floris

ook komt er op de weena torens tot 260 meter hoog.
sorry hoor maar hier moet veel meer informatie op staan.
ik denk dat jullie veel meer moeten opzoeken over de skyline nu en in de toekomst.
dan worden juliie overdondert

lars 
Gravatar Icon for lars

ik vind iets te weinig info en plaatjes want er komt heel veel nieuwe hoogbouw in nederland boven de 100m

anoniem 
Gravatar Icon for anoniem

ze willen ook al ergens een toren van 500 meter bouwen ofzo in 2020.

B.Beverwijk 
Gravatar Icon for B.Beverwijk

Je kan natuurlijk wel veel hougbouw plannen, maar de kans dat het gebouwd wordt is niet zo groot meer. Er is namelijk al een enorme hoeveelheid lege kantoorruimte. Daarnaast hoogbouw kan leuk zijn om te zien, maar het moet ook een functie hebben. Rotterdam is qua inwoners nou niet echt een wereldstad. Dus wat moet je met al die gebouwen.

Sander 
Gravatar Icon for Sander

ik woon naast de west-point in Tilburg, en als je daar naast staat vind ik het al een groot gebouw. Maar als ik die vergelijkingen zie met die gebouwen in het zuiden en in Amerika dan denk ik bij mezelf van wat voor klein kut flatje het ook eigenlijk maar is.

Sander 
Gravatar Icon for Sander

ik heb ook gehoord dat ze in Moskou een flat van 1.6 km. gaan maken, maar dat gaat gewoon over de top. ( als het waar is )