weblog

24
december
2005

The Chronicles of Narnia (The Lion, the Witch and the Wardrobe)

Narnia, The Lion, the Witch and the Wardrobe, Lucy, Peter, Susan PevensieGisteravond ben ik samen met Willem en m'n ouders naar het eerste deel van The Chronicles of Narnia geweest, in Pathé De Kuip. Het is de verfilming van het gelijknamige kinderboek van schrijver C.S. Lewis. Afgelopen week verschenen overal recensies van deze film, en afgezien van de Telegraaf ("Familieavontuur in winterwonderland") en de Metro ("Een prachtig sprookje", PDF pagina 18) waren de meeste recensies maar gematigd positief. En dat is best raar, want het is echt een schitterende film.

De Volkskrant wil niet verder gaan dan "niets meer dan knap gemaakte plaatjes". Nou is de Volkskrant zowiezo nauwelijks serieus te nemen, want op de filmredactie daar zit een stel linkse azijnpissers die elke film, die niet met een minimaal budget of door een geitenwollensokken-regiseur tot stand is gekomen, al bij voorbaat afschrijft.

Narnia, The Lion, the Witch and the Wardrobe, The White WitchOok de stelling dat Tilda Swinton (de White Witch) de enige is die echt acteert, bewijst maar eens hoe recensent David Sneek heeft zitten slapen. De prestatie die Georgie Henley neerzet is minstens van een zelfde niveau. Dakota Fanning, je dagen als most wanted kind-sterretje zijn geteld!

Ook wordt er door veel kranten voorbij gegaan aan het feit dat het de verfilming van een kinderboek is. Gek genoeg wordt Narnia bijna overal naast de Lord of the Rings triologie van Tolkien gelegd. Op zich begrijpelijk, want Tolkien en Lewis waren vrienden en hielden zich beide bezig met het schrijven van fantasy boeken. Ook vanwege de special effects en de grote veldslagen zijn er overeenkomsten te vinden. Maar verder zijn het films met een totaal ander soort achtergrond en doelgroep.
De LOTR films zijn niet gericht op kinderen, The Chronicles of Narnia wel.

Narnia, The Lion, the Witch and the Wardrobe, AslanEn met die insteek moet je die film dan ook beoordelen. Voor de kleinste kinders zijn er in de Nederlandstalige versie zelfs een aantal angstwekkende scenes geschrapt. Dat het in eerste instantie een kinderfilm is, wil overigens niet zeggen dat hij niet voor iedereen boeiend is. Integendeel zelfs, ik denk dat zowel jong als oud veel plezier aan de film zal beleven. Hij is spannend, verveelt geen moment, op de juiste momenten grappig, bevat veel mooie plaatjes en de verschillende dieren en vreemde wezens zijn schitterend gemaakt. Vooral leeuw Aslan, de twee bevers en de wolven zijn niet van echt te onderscheiden.

Narnia, The Lion, the Witch and the Wardrobe, The White WitchEn dan is er ook  nog de boodschap die de film wil overbrengen, maar die nooit opgedrongen wordt. Het is een verhaal met meer inhoud dan de gemiddelde Harry Potter film, en mensen met een christelijke achtergrond zullen de gelijkenis met het evangelie er makkelijk uit kunnen halen.

Ik vond het zeer de moeite waard. Sterker nog: binnenkort maar kaartjes reserveren voor een tweede bioscoop-bezoek.

Zie ook:
Trailer (9 minuten), QuickTime benodigd, download hier de standalone versie
Lewis, Narnia en Shadowlands op vanveelen.info
The Chronicles of Narnia en Lewis' meesterwerk verfilmd op kolesqueeste.nl

reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Get your 15 minutes of fame, en wees de eerste die reageert!